Zorggroep West-Brabant

Hart- en Vaatziekten

Hart- en vaatziekten vormen nog altijd de grootste doodsoorzaak in Nederland. Dertig procent van de mannen en 32% van de vrouwen overlijdt aan hart- en vaatziekten. Bijna 1 miljoen Nederlanders is momenteel hart- of vaatpatiënt. Naar verwachting zijn dat in 2020 1,3 miljoen patiënten. Bijna 10% van de Nederlandse bevolking.

Wat zijn Hart- en Vaatziekten?

Hart- en vaatziekten worden ook wel CVRM genoemd. CVRM staat voor Cardio Vasculair Risico Management, de totale zorg voor patiënten met een cardiovasculaire ziekte of een verhoogd risico daarop. Cardiovasculaire ziektes zijn ziektes van het hart en de bloedvaten, zoals een hartinfarct, een herseninfarct, een TIA of afsluiting van de bloedvaten in de benen. We maken binnen de zorggroep onderscheid in:

  • Patiënten die al een hart – en vaatziekte hebben gehad.
  • Patiënten die door een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol of door een ongezonde leefstijl (roken, overgewicht, te weinig beweging, te veel alcohol) meer risico lopen om in de toekomst een hart of vaatziekte te krijgen.

Zorgprogramma

CVRM.

Dit zorgprogramma is bestemd voor iemand met (een risico op) hart- en vaatziekten die onder behandeling is bij één van onze huisartsen. Lees meer over hart- en vaatziekten  in de patiëntfolder.

Een behandeling van een specialist in het ziekenhuis valt ook niet binnen dit zorgprogramma.

Meer weten