Zorggroep West-Brabant

Wat kunt u zelf doen?

In de behandeling van COPD speelt u zelf een belangrijke rol. Samen met uw huisarts en praktijkondersteuner bepaalt u welke doelen u wilt behalen en hoe u dat wilt bereiken. Het is belangrijk dat u de controle afspraken nakomt.

Stoppen met roken

Stoppen met roken is belangrijk in elk stadium van COPD. De chronische ontsteking van uw longen zal dan verminderen. U voorkomt zo nog ergere beschadiging. U merkt niet meteen verbetering. Dit kan enkele maanden duren.

U kunt in de huisartsenpraktijk vragen om ondersteuning bij het stoppen met roken. Het is belangrijk dat u zelf gemotiveerd bent om hiermee aan de slag te gaan. Bent u hier nog niet aan toe bespreek dit dan ook in de praktijk.

Voldoende bewegen

Bewegen is belangrijk om uw conditie niet verder achteruit te laten gaan. Soms gaat dit bij een verder gevorderd stadium niet op eigen kracht. U kunt dan het advies krijgen om een beweegprogramma te volgen bij de fysiotherapeut.

Gezond eten

Als u in korte tijd te veel gewicht verliest of u hebt overgewicht kunt u door de huisartsenpraktijk worden doorverwezen naar de diëtiste voor voedingsadviezen. Samen met u wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn.

Het juiste moment om te stoppen

Met de juiste hulp

Stoppen met roken hoeft u niet alleen te doen. Wij kunnen u daarbij helpen. U kunt begeleiding krijgen vanuit het stoppen-met-roken programma van Zorggroep West-Brabant.

Stop nu